Sisteme de securitate
Telefoane: 021.2524475, 0740.609.612, 0727.410.052
 
 
Magazin on-line pentru comercializarea sisteme de supraveghere profesionale, cu livrare în toată ţara.

Multumim ca ati ales Magazin CCTV!
MD-503
Oferta speciala
MD-503
690 RON
842 RON
 
Digital Video Recorder 4 canale, 100FPS(rezolutie cif), rezolutie maximã 720x576, suportã 1HDD IDE, 1 intrare audio/1 iesire audio, compresie MPEG4 ...
Detalii Cumpara 
CAMERE CCTV
ACCESORII CCTV
LENTILE
DVR
MONITOARE
CARCASE SI SUPORTI
MULTIPLEXERE
SURSE SI ACUMULATORI
CABLURI SI CONECTICA
INTERFONIE

 
Contact
Tel/fax: 021 252 4475
Orange: 0740609612
Vodafone: 0727410052


Adresa: Str. Intrarea Vaselor, nr. 4,
sector. 2, Bucuresti, Romania

Cauta  

Glosar termeni CCTV

 
Aberration
orice deficienta inerenta a unei lentile sau sistem optic. Aberatiile sunt responsabile de imperfectiunile in forma si claritate ale imaginii.
 
Angle of view
unghul de vizualizare al unei lentile. Poate fi exprimat in dimensiunea diagonalei, orizontalei sau verticalei imaginii. Lentilele cu distantele focale mai mici au un unghi mai larg.
 
Aperture 
deschiderea lentilei care controleaza cantitatea de lumina care ajunge la suprafata dispozitivului de procesare a imaginii. Marimea aperturii este controlata prin ajustarea irisului.
 
Aperture scale
poarta denumirea de numar F. Valori in variana internationala sunt: F1, F1.4, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16
 
Aspherical lens
o lentila ale carei componente au o suprafata non-sferica. Suprafetele non-sferice sunt modelate pentru a reduce aberatiile sferice precum si alte aberatii. 
 
Auto iris lens 
camerele cu aceasta caracteristica au capacitatea de a compensa variatiile mari ale intensitatii luminii. In mod particular este util la camerele care au nevoie sa compenseze schimbarile de la lumina soarelui la umbre intuneacoase. Circuitul autoirisului este in mod obisnuit legat la un iris motorizat care deschide si inchide in mod fizic irisul lentilei. Inchiderea unui iris in mod fizic protejeaza mai bine camera sa nu fie deteriorata de lumina puternica a soarelui decat utilizarea dispozitivelor electronice care reduc intensitatea semnalului
 
Alarm Input  
unele camere si servere video au capacitatea de a accepta intrarile de alarma. Acestea sunt intrari de la senzori standard cum ar fi detectori PIR, contacte pe usi, raze active, etc sau iesiri retransmise de la panoul de alarma a unei centrale de efractie sau panoul de control al accesului.
 
Ambine Light Level 
canitatea de lumina de fundal intr-o situatie data.
 
Analogue Signal 
cele mai multe camere CCTV, chiar daca contin componenete digitale, produc un semnal analogic standard. Aceste este cand imaginea este reprezentata printr-un  nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecvente. In Marea Britanie si Europa, standardul pentru semnalul de iesire analog este numit PAL. In SUA standardul este numit NTSC
 
Aspect Ratio 
raportul intre inaltimea si latimea unei imagini 
 
Automatic Level Control (ALC) 
aceasta este o caracteristica a unor camere, care le permite fie sa clarifice detalii in zonele luminoase ale imaginii, sau sa clarifice mai multe detalii in zonele intunecoase, in functie de cum a fost facuta setarea. Aceasta este utila atunci cand perspectiva are o fereastra in spate, prin care intra lumina soarelui si care face camera sa fie mult mai intuneacoaa decat este necesar.
 
Auto gain control (AGC)
este o caracteristica a multor camere CCTV care ajuta la mentinerea constanta a intensitatii semnalului de iesire, chiar si cand nivelul luminii se schimba. Altfel spus, ridica intensitatea semnalului la nivelele scazute de lumina si il limiteaza la nivele crescute.
 
Automatic White Bilance (AWB)
caracteristica a unor camere care ajusteaza automat setarile de culoare pentru a mentine calitatea zonelor albe ale imaginii
 
 

 
Back focus 
termen folosit pentru a descrie relatia distantei dintre lentila si procesorul de imagine. Aceasta distanta este critica pentru a mentine adancimea corespunzatoare a campului atunci cand variaza distanta focala si intensitatea luminii.  
 
Back light compensation (BLC)
o functie a camerei care compenseaza lumina excesiva indreptata catre camera din cauza careia imaginea video din fata luminii nu poate fi observata.
Back Focus  
Presupune alinierea lentile din spate cu dispozitivul de formare a imaginii. 
 
Back Light Compensation 
Caracteristica a camerelor care ajusteaza in mod automat imaginea pentru a compensa lumina puternica si a da mai multe detalii in zonele intunecate ale imaginii. De exemplu pentru a focusa un detaliu al fetei unei persoane care este luminata din spate.
 
Balanced Signal 
Este o metoda de transmitere a semnalelor audio si video printr-o pereche de fire, adesea rasucite in pereche. Trimitsand doua semnale egale dar opuse, sistemul reduce interferentele externe si mentine calitatea semnalului 
 
Balun 
Vine de la Balanced-Unbalnaced. Este un dispozitiv care face corelatia intre linii echilibrate si linii neechilibrate, de exemplu intre cablul UTP si coaxial
 
BNC Connector 
BNC este un conector stil baioneta pentru cablu coaxial folosit frecvent in instalatiile CCTV 
 
 

 
CAMERA FORMAT 
Dimensiunea aproximativa a dispozitivului de captare a imaginii al camerei. Aceasta masuratoare deriva din diagonala chip-ului sau diametrul tubului. In acest moment sunt cinci astfel de formate in industria CCTV: 1”, 2/3”, ?”, 1/3” si ?”
 
 
Charge Coupled Device (CCD) 
Unul din cele doua tipuri principale de dispozitive de processare a imaginii utilizate la camere de supraeghere. Functioneaza prin transformarea energiei luminii in incarcatura electrica.
 
 
C Mount Lens & CS Mount Lens 
Sunt 2 tipuri principale de lentile utilizate in CCTV. Lentilele C-mount au  un filet de 17.5 mm. Lentilele CS-mount au un filet de 12.5 mm. De aceea lentilele C-mount au o distanta focala mai mare. CS-mount au devenit folosite pe scara larga deoarece este mai practic pentru multe dintre camerele compacte de azi. Lentilele sunt dotate si cu un adaptor  de 5 mm (cateoadata este numit inel C) care permite unei lentile C-mount sa fie montata pe o camera CS. Cele mai moderne camere sunt CS.
 
Co-Axial Cabel 
Cablu care are un conductor central, inconjurat de un invelis cu aceeasi axa. Invelisul poate fi facut din diverse materiale inclusiv din fire de cupru sau foita de metal. Exista diverse standarde pentru tipurile specificate de cablu coaxial. Cablul folosit de regula cu instalatiile CCTV este RG59. 
 
Composite Video 
Un semnal video care combina semnalul de imagine si pulsurile de sincronizare.
 
Compression 
Imaginile video digitale pot fi comprimate prin diverse tehnici. Acestea includ JPEG si JPEG – 2000 (pentru imaginile statice) si M-JPEG sau MPEG (pentru imaginile in miscare) 
 
 

 
DC TYPE AUTO-IRIS = Lentile auto-iris la care irisul este controlat prin circuitele  camerei.
 
DEPTH OF FIELD = Adancimea campului.  Zona din fata si din spatele distantei focale in care imaginea ramane focalizata. La o adancime mai mare se largeste imaginea (atat in departare cat si in apropiere) care este focalizata. D.O.F este influentat de apertura lentilei si intensitatea luminii.
 
Digital Video Recorder (DVR) 
Dispozitive ce inregistreaza digital semnalul video. In general se gaseste pe un hard disk in aparat. De aceea mai este si cunoscut ca HDR (hard disk recorder) 
 
Direct Drive (DD) 
Unele lentile cu autoiris cer un semnal DC de la camera. Aceste lentile sunt cunoscute ca DD.
 
Depth of field 
Adancimea campului se refera la intervalul de distante de la camera in care imaginea este bine focalizata. Cu cat apertura lentilei este mai mica, cu atat adancimea campului este mai mare. Totusi mai putina lumina care intra in lentila face ca imaginea sa fie neclara, de aceea camera va trebui sa compenseze prin cresterea captarii luminii. De exemplu cea mai buna (lunga) adancime a campului se va obtine intr-o zi insorita cu o camera cu apertura foarte mica. In acest caz procesorul de imagine primeste o cantitate suficienta de lumina chiar si cu o apertura mica. Cea mai scazuta (scurta) adancime a campului va fi intr-o camera intunecoasa, cu o apertura mare. Pentru a imbunatatii adancimea campului, cea mai buna abordare este cresterea cantitatii de lumina pe subiect, si folosirea unei camere mai sensibile.
 
Decibel (db) 
Este o scara logaritmica. In contextul CCTV se refera la voltaj sau la intensitatea semnalului. O crestere de 6db este echivalenta cu dublarea intensitatii semnalului. 
 
Distribution Amplifier 
Un dispozitiv care accepta o intrare video si o trimite la 2 sau mai multe dispozitive. Este des utilizat atunci cand semnalul trebuie impartit intre un numar crescut de monitoare si dispozitive de inregistrare. 2-3 dispozitive pot fi legate de obicei (dar nu intotdeauna) impartind semnalul printr-un conector tip T, dar pentru mai multe este nevoie de un amplificatoru distribuitor pentru a transmite un semnal de o calitate acceptabila
 
Digital Verstatile Disck (DVD) 
Uneori este numit si Digital Video Disk. Un disc optic de aceeasi dimensiune ca si un CD folosind pentru stocarea datelor in diverse formate, inclusiv video si date computerizate. 
 
 

 
EXTENSION TUBES = Dinstantatoare  de diverse marimi folosite intre camera si lentila pentru a reduce distanta minima pana la obiect  (Minimum Object Distance). Nu se recomanda a se folozi la lentilele cu zoom deoarece pot determina pierderea abilitatii de vizualizare clara.
 
Electronic Iris (EI) 
O varianta electronica a autoirisului, Foloseste un semnal electric pentru a simula efectul de deschidere si inchidere irisul prin cresterea sau descresterea efectiva a diafragmei camerei.
 
External Sync 
Permite unei echipament sa se sincronizeze cu un alt dispozitiv, astfel incat sa se poata alinia sistemului si sa formeze un intreg
 
 

 
F-NUMBER = Apertura
F-STOP = Un termen folosit pentru a indica viteza lentilei. Cu cat F este mai mic cu atat mai mare este cantitatea de lumina care trece prin lentila. 
 
FIELD OF VIEW = Dimensiunea orizontala si verticala a scenei la o distanta data a camerei fata de subiect. 
 
Focal lenght 
Distanta dintre centrul lentilei, sau cel de-al doilea punct principla si senzorul de imagine. Lentile cu distanta focala mica au un camp vizual mai mare si zoom mai mic. Lentilele cu distanta focala mai mare au un camp vizual mai ingust si zoom mai mare. Tabelul de mai jos da valori aproximative ale  unghiului campului vizual pentru lentile cu diverse distante focale. 30’ este imaginea normala. Lentielele telephoto (cu distanta focala mare) au cele mai inguste unghiuri. Cele mai multe camere CCTV au processare de imagine de urmatoarele dimensiuni: ¼” 1/3” 1/2” . Dupa cum se poate observa acestea sunt de mare importanta cand se aleg lentilele
 
Focal Length 
Imaging Device Size 
¼” 
1/3” 
½” 
2.8 mm 
64’ 
80’ 
97’ 
4.0 mm 
45’ 
60’ 
74’ 
6.0 mm 
30’ 
38’ 
57’ 
8.0 mm 
23’ 
30’ 
40’ 
12.0 mm 
15’ 
20’ 
30’ 
16.0 mm 
11’ 
15’ 
22’ 
50.0 mm  
4’ 
5’ 
7’ 
 
Frame = Cadru
Se refera la o imagine TV intreaga. Semnalul Pal transmite 25 frame-uri pe secunda 
 

 
Gama Correction 
O ajustare care asigura ca variantiile semnalului luminos la intrare produc o variatie corespunzature a intensitatii luminii la iesire. 
 
Ghost 
O imagine slaba, in care semnalul primar este slab si permite semnalului secundar sa interfere cu imaginea. 
 
 

 
HUNTING = Un termen industrial folosit pentru a descrie incapacitatea lentilelor cu auto-iris de a se stabiliza in anumite conditii de luminozitate. 
Hertz(HZ) 
Cicluri pe secunda 
 
 

 
IRIS = O diafragma mecanica care poate fi controlata manul sau automat pentru a controla apertura lentilei.
 
Impedance  
Rezistenta totatala a unui dispozitiv la un flux de curent alternativ. Se masoara in Ohms 
 
Interlacing 
Semnalul video transmite lini pare si impare alternativ. Acesta este 2:1. Cele 2 tipuri de linii sunt combinate pentru a alcatui fiecare cadru.
 
Internal Sync 
Dispozitivele au un cristal intern care furnizeaza frecventa de sincronizare, fara a avea nevoie de un dispozitiv extern ca referinta 
 
Infra Red (IR) 
Luminia de frecventa scazuta sub spectrul vizibil. Este deseori folosita pentru supravegherea ascunsa pentru a furniza o sursa de lumina camerelor astfel incat sa se poata inregistra imagini in zone intunecate sau lipsite total de lumina
 
IP Waterproof Rating (IP66-IP68) 
Ratele IP sunt masuratori standard BSi pentru cat de rezistent la apa este ceva. Multe camere sunt utilizate in exterior si de aceea trebuie sa prezinte un grad de rezistenta la apa. Detaliile rezultatelor testelor sunt definite de standardul BS EN 60529:1192. Numarul IP are 2 cifre si litere optionale dupa aceste 2 cifre. Acestea au urmatoarele semnificatii:
Cod 
Descriere 
Prima cifra 
0,1,2,3,4,5,6, 
Protectie impotriva accesului obiectelor straine 
  • 0 presupune protectie foarte scazuta 
  • 6 presupune protectie impotriva accesului prafului sau a unui fir sau cablu 
A doua cifra 
0,1,2,3,4,5,6,7,8 
Protectie impotriva accesului apei : 
  • 0 presupune protectie aproape nula 
  • 8 presupune protectie chiar si in cazul imersiei complete si continuue in apa
Prima litera 
A,B,C,D 
  • A presupune protectie impotriva accesului cu palma 
  • B presupune protectie impotriva acesului cu degetul 
  • C presupune protectie impotriva acesului cu o unealta 
  • D presupune protectie impotriva acesului cu un cablu (o sarma) 
Litere suplimentare 
H,M,S,W 
Vezi BS EN 60529 
Pentru mai multe informatii sau pentru o copie a standardului accesati siteul BSi la www.bsi-global.com sau www.bsi.org.uk
 
IRIS 
Dispozitiv mecanic care poate fi ajustat pentru a varia cantitatea de lumina care trece prin lentila camerei 
 

JPEG 
Standard pentru compresia imaginilor fixe. Este folosit in sistemele CCTV pentru a comprima si pastra cadrele individuale. JPEG a fost dezvolat de Joint Photographic Experts Group. 
 

 
LENS FORMAT =  Dimensiunea aproximativa a unei imagini proiectate de lentila. In cele mai multe cazuri lentilele proiecteaza imagini usor mai mari decat marimea desemnata pentru a asigura ca procesorul de imagine este complet acoperit. Se recomanda ca lentilele si camerele sa aiba acelasi format. O lentila cu un format mai mare poate fi folosita pe o camera cu un format mai mic, dar o lentila cu un format mai mic nu ar trebui sa fie niciodata folosita cu o camera cu format mai mare.
 
LENS SPEED = Se refera la apertura lentilei sau la capacitatea ei de a transimte lumina. Se masoara in F-stop.
 
LEVEL CONTROL = Folosit pentru a seta circuitul autoirisului la nivelul imaginii dorit de utilizator. Indreptand potentiometrul catre pozitia HIGH se va deschide irisul si va permite unei cantitati mai mari de lumina sa patrunda prin lentila, indreptand potentiometrul catre LOW se va inchide irisul iar cantiatea de lumina care va traversa lentila va fi mai scazuta.
 
Liquid Crystal Display (LCD) 
Tehnologie utilizata pentru display-urile cu ecran plat. Pe langa faptul ca au un volum mai mic si sunt mai usoare, au si avantajul ca folosesc mai putina energie decat ecranele traditionale cu tub catodic.
 
Line Amplifier 
Acest dispozitiv transforma un semnal video slab in intrari si iesiri cu o intensitate mult mai mare a aceluiasi semnal. Sunt utile (chiar necesare) cand se transmite semnal video de-a lungul unei linii foarte lungi. Mai este si cunoscut ca video line corrector 
 
Line Fed Camera 
Se refera la folosirea unui echipament ce poate sa alimenteze camera si sa preia semnalul video prin acelasi cablu. De obicei presupune existenta unui unitati de codificare la un capat si a unui decodor la celalalt capat. Aceste unititati combina pentru ca apoi sa desparta semnalul video de cel electric la oricare dintre capetele cablului.
 
Looping 
Concectarea unui dispozitiv aditional in paralel cu un cablu video existent, de exemplu cand se duce acelasi semnal video si la un video recorder la un monitor prin folosirea unei mufe T.
 
Lux 
Unitate de masura a cantitatii de lumina care loveste o suprafata. Un lux este egal cu un lumen pe metru patrat. Nu este posibil sa se obtina o buna definire a culorii in conditii scazute de lumina de aceea aceste camere sunt in general monocromatice. Totusi camerele zi/noapte folosesc sisteme electronice care schimba de la color in timpul zilei la monocrom in timpul noptii sau a conditiilor scazute de lumina. Multe camere pentru lumina scazuta sunt si sensibile IR, astfel incat sa poata folosi si lumina IR. Acestea sunt utile mai ales in conditii de luminozitate zero.
 
Rata camerei 
??? 
<0,001 
Lumina stelelor – noapte cu cer innorat 
0,001 - 0,01 
Lumina stelelor – noapte cu cer senin 
0,01 – 0,1  
Noapte mohorata 
0,1 – 1  
Lumina lunii 
1 – 100 
Amurg/crepuscul 
100-10.000 
Zi mohorata 
10.000 – 1.000.000  
Zi insorita 
 
Luminance = Luminanta
Partea semnalului video care poarta informatia monocromatica, adica informatia de luminozitate (stralucire – brightness) 
 
 

 
MANUAL IRIS LENS =  O lentila la care deschiderea irisului se ajusteaza manual. Acest tip de lentile se folosesc in general in conditii de luminozitate constanta.
 
MINIMUM OBJECT DISTANCE (M.O.D.) = Cea mai mica distanta la care o lentila poate sa focalizeze un obiect. In general cu cat distanta focala e mai mica cu atat MOD e mai scurta. Aceasta distanta poate fi modificata prin utilizarea de distantiere.
 
Matrix Switcher 
Dispozitiv ce permite ca oricare dintre intrarile camerei sa fie comutate la una sau mai multe iesiri video (monitoare, video recordere, etc.)
 
Mechanichal Focus 
Reglarea manuala pentru a focaliza o lentila 
 
 
Monitor 
Dispozitiv folosit pentru a viziona imaginile video. In mod normal nu au receptoare frecventa RF (pentru TV). De obicei au intrari video compuse.
 
Monochrome 
Imagine alb/negru.
 
MPEG 
Standard de compresie pentru imaginile in miscare. A fost dezvoltata de Moving Pictures Experts Group. Este folosita acum la scara larga pentru compresia imaginilor video. Totusi MPEG nu este un singur standard. Exista mai multe standarde cu mai multe utilizari. MPEG-2 este folosti pentru DVD-uri, MPEG-4 a fost dezvoltat pentru aplicatii multimedia web pentru telefonie fixa si mobila.
 
Multiplexer 
Dispozitiv care ia intrarile din 2 sau mai multe canale video si le combina intr-un singur semnal. Adesea se foloseste TDM (time division Multiplexing) care intercaleaza cadre ale fiecarui canal astfel incat sa poata fi separate la final. FDM (frequency division multiplexering) foloseste diferite frecvente pentru a separa semnalul. 
 

Network camera 
Camera desemnata sa inregistreze imaginile si sa le transimta direc la un calculator din retea sau la o legatura la internet. De obicei acestea nu au si iesire video analogica Imaginile sunt codate direct cu una dintre tehnicile de compresie cum ar gi JPEG sau MPEG.
 
NTSC 
Semnal TV standard dezvoltat de National Television Standards Committtee in SUA. Europa si Marea Britanie folosesc un standar similar dar diferit numit PAL. 
 
 

 
PINHOLE LENS = Tip de lentila cu apertura foarte mica. De cele mai multe ori utilizate pentru aplicatii secrete deoarece poate fi usor ascunsa in spatele sau in interiorul unui obiect.
 
PRE-POSITION LENSES = Sunt lentile create special cu componente mecanice sau electrice suplimentare ce permit legatura la computer. Aceste functii permit lentilelor (prin utilizarea unui mecanism de comanda corespunzator) sa transmita inapoi unitatii de control informatii relevante despre zoom si focus, permitandu-i acesteia sa scaneze rapid o zona preselectata pentru a focaliza la un anumit punct fara interventia unui operator.
 
PAL 
Semnal TV standard folosit in Europa si Marea Britanie. Este prescurtarea de la Phase Alternating Line 
 
 
Pixel 
Arie individuala pe suprafata unui procesor de imagine, de obicei CCD. Este facut din material fotosensibil care transforma lumina in energie electrica. In contextul unui display un pixel se refera la o arie individuala pe suprafata ecranului care transforma energia electrica in lumina vizibila.
 
Peak to Peak (P-P) 
Masurarea voltajului unui semnal intre punctul cel mai negativ si cel mai pozitiv. 
 

Roll 
Eroare a unei semnal video care se manifesta prin lipsa sincronizarii verticale. Datorita ei imaginea se misca continuu in sus sau in jos. 
 
 

 
SPOT FILTER = un filtru de o densitate neutra pozitionat  in centrul unuia dintre elemente (sau pe una din lamele irisului) pentru a mari nivelul F-stop al lentilei.
 
SECAM 
Sistem folosit pentru semnalul TV in Franta 
 
SCART 
Standard folosit in Europa pentru un conector cu 20 de pini folosit pentru semnal video si audio. Cel mai mult este folosit in dispozitivele TV domestice. 
 
Shutter 
Diafragma este dispozitivul care controleaza perioada de timp in care lumina este stransa de catre procesorul de imagine. Camerele vechi foloseau diafragme mecanice. Acum camerele moderne folosesc componente electronice care indeplinesc aceleasi functii fara a avea parti mobile.
 
Signal to Noise Ratio (S/N Ratio) 
Raportul intre intensitatea semnalului si nivelul zgomotului la un semnal video sau audio. 
 
 

 
TELEPHOTO = Termen folosit pentru a descrie lentilele care au un numar focal ridicat si detemina ca imaginea proiectata sa fie mai mare decat proiectia ochiului uman 
TRACKING = Capacitatea unei lentile zoom de a ramane focalizata in toata zona de acoperire. 
 
Termination 
O rezistenta finala de 75 ohmi folosita pentru a inchide fiecare capat al unei semnal video.
 
Television Lines (TVL) 
Este un indicator al marimii rezolutiei unui dispozitiv video. Numere mari presupun rezolutii mari. 380 TVL este considerata o rezolutie medie, 480 TVL sau mai mult este considerat o rezolutie mare. 
 
 

 
 
VIDEO TYPE LENS = O lentila auto-iris cu circuite interne care proceseaza semnalul video si cotroleaza miscarile irisului 
 
Varifocal (Zoom) 
Tip de lentile care au posibilitatea de a-si schimba distanta focala. Acesta permite ajustarea zoom-ului si a campului camerei. 
 
Video Motion Detection 
Caracteristica care detecteaza miscarea in interiorul unui semnal video. In general este utilizata pentru a declansa inregistrarea imaginilor. Sistemele de detectare a miscarii avansate au posibilitatea de setare a sensibilitatii si a marimii obiectelor care vor declansa sistemul. Acestea permit si ca imaginea sa fie segmentata astfel incat sa se tina cont numai de anumite zone ale acesteia atunci cand se scaneaza pentru detectarea miscarii.
 
Video Server (Network Video Server) 
Dispozitiv care accepta intrari de la camere CCTV folosind semnalul video compus PAL. El digitalizeaza semnalul si apoi transmite imaginea in retea, prin internet sau conexiuni GSM. Aparatura moderna are si un senzor de miscare inclus, si poate proteja imaginile in timp ce acestea sunt incarcate pe un server indepartat unde sunt inregistrate.
 

Wavelets 
Tehnica de compresie folosita pentru a comprima imaginile intr-un grad crescut fara a le degrada calitatea. 
 
 
 
 Z
 
ZOOM LENS = o lentila ce are capacitatea de a-si schimba distanta focala manual sau prin intermediul unei unitati de control pentru a acoperi o arie mai larga. 
 
ZOOM RATIO = Raportul intre distanta focala initiala (wide) si cea finala (telephoto) a unei lentile zoom. O rata de 10x va mari imaginea wide de 10 ori. Exemple de lentile cu zoom 10x: 8mm~80mm, 12mm~120mm 

Banner test